Seiling med barn

Før eller senere blir alle voksne, og med voksenlivet følger ofte barn. Spørsmålet mange stiller er: Må jeg velge mellom barn og båt? Hva hvis vi ønsker å leie en båt og seile med barn i Kroatia?

Dameturen, gutteturen eller seilaset ryker kanskje den første sommeren, men det får man regne med, for seiling med barn er en litt annerledes opplevelse. Men det betyr ikke nødvendigvis at man må kansellere alt av planer. Tvert imot! Seiling med barn kan være en veldig morsom og givende opplevelse, og de fleste barn, både store og små, trives i omgivelsene. Det er ofte i ung alder man legger grunnlaget for en livslang interesse for seiling.

Hva kreves?

For alle seilturer, med eller uten barn, kreves det høy sikkerhet. Som skipper eller gjest må man være i stand til å forutse og mentalt forberede seg på at alt ikke alltid går som antatt. Fremfor alt gjelder det å alltid holde hodet kaldt. Skriking og roping smitter, og snart er hele besetningen stresset.
Still deg selv spørsmål: Hva hvis jeg eller noen andre faller overbord? Kan alle sette seil, starte motoren, senke badestigen, osv.?
Hva skjer hvis motoren stopper, seilet rifter, osv.. på det minst beleilige stedet!? Dette kan enkelt forebygges ved sunn fornuft (selv om vi motsetter oss fra å bruke det ordet på sjøen). Godt sjøvett heter det naturligvis, men det er mange som er allergisk for det begrepet ...
Seil ikke i trange farvann - hvis du ikke er godt vandt til seilig. Er det mye båttrafikk og dårlig sikt, er det greit å vente med å sette seil. Bruk gjerne hjelm for å unngå alvorlige uhell. Start motoren og ta ned seilene i god tid før du legger til, osv.
Mye kan man også øve på, som for eksempel MOB. (mann over bord)
Prestisje (les: jeg har alltid forkjørsrett når jeg er under seil eller seiler på styrbord halser) hører ikke hjemme under begrepet "godt sjøvett". Sikkerhet handler om å være i stand til å forutse og unngå ulykker, både for sin egen del, og andres.

Barn da?

Egentlig er det ingen stor forandring å seile med barn. Det gjelder å ha den rette holdningen til båtlivet fra begynnelsen, slik at de små blir komfortable med båten og havet helt fra starten av. Men vi har fortsatt noen tips:

Redningsvester

Alle om passasjere må ha redningsvest om bord. Dette er påbudt. Forklar, uten dramatikk, hvor lang tid det tar å snu båten og hvor fort du blir nedkjølt. Om man slår hodet reduseres evnen til å overleve, selv om du "kan" svømme. Små barn (5-6 år) og personer som ikke kan svømme skal ha spesielle vester.
Barn ønsker ofte å ta av seg redningsvesten inne i båten. Dette kan selvsagt være greit dersom forholdene er bra, og barna klarer å ta på vesten selv.
Og ikke glem flytevest på land. Etter å ha vært ombord på seilbåten hele dagen, har barna behov for å løpe fra seg litt på bryggene. Helst alene! Redningsvesten er et godt kompromiss for begge parter.
I utlandet, er det ikke uvanlig at utleiebåtene ikke har redningsvester for barn om bord, så det er alltid tryggest å ta med vester hjemmefra, slik at barna får riktig størrelse og type. 

La barna bade og prøve ut vesten.

Sjøsyk

Dette er akkurat som for oss voksne. Noen er begavet med en følelse av balanse som ikke er berørt av sjøen. Men gynger det veldig, kan det være lurt å få barna under dekk. Ordentlig klær og riktig mat er alltid en god forutsetning for å takle sjøsyke. Lite godteri, en sandwich, termos med te eller suppe, ikke-kullsyreholdige drikker, etc.. kan ligge klart under dekk. Normalt klarer barna seg veldig bra i forhold til sjøsyke.

Rute

Som tidligere nevnt, er Adriaterhavet en av verdens roligste hav. Kroatia, som trolig har verdens beste infrastruktur med gjestehavner, marinaer og havner er det perfekte reisemål for seiling med barn. Ikke planlegg en rute som du ikke kan endre. Det skal være gøy å seile for alle! Den med minst erfaring styrer tempoet. Noen ganger er det faktisk bedre å bli i land og gå innaskjærs med motorbåt. 
I Kroatia, trenger du ikke utsette deg for lange etapper. Det er masse å gjøre på korte turer.

For de minste

Ofte er det mulig å henge opp barnevognen i taket på kabinen. Festet med et tau, gynger den rolig i bølgene. Bilbarnesetet kan ofte festes slik at de minste trygt kan være med. Sele og løpeliner på dekk er bra. Sele kan i enkelte tilfeller være å foretrekke fremfor redningsvest. Ved treårsalderen liker barn å utforske ting på egen hånd. La dem gjøre det så mye som mulig. Barna trenger å vokse – også om bord!
Større barn vil ofte være for seg selv. La dem være det. Noen ganger er de engasjerte, andre ganger ikke. Det er helt greit! Ved å gi barn med nye og utfordrende oppgaver, holdes interessen for seiling i live. Ofte er jeg den mest erfarne om bord. Samtidig er jeg den som styrer minst. Min jobb er å holde sikkerheten i orden, og selvfølgelig ha et ekstra øye med på navigasjonen.

Sikkerhetsnett

Et finmasket nett er en god beskyttelse for barn som leker eller soler seg på dekk. Dette kan bli forhåndsbestilt for en ekstra avgift på 80 Euro.

Underholdning

To barn leker bedre enn ett! Ta med en venn om barnet ikke har søsken. Ellers bør du kanskje tenke på å ikke ha for mange lange dagsturer ... vanligvis kryr det av barn i samme situasjon. Så er heller ingenting hellig ombord. La barna leke. Fendere, tauverk, bommen – det meste kan brukes i leken. Og barn har god fantasi. La dem leke for seg selv!
Ta med barnas favoritt-leker / bøker om bord, det er vanligvis en "liten trøst" de første dagene.
Lær barna dine å ta kontakt med barn i andre båter. Dette lærer de mye av. Ta med håven, litt snøre og noen kroker slik at barna har noe å gjøre på bryggen.
Større barn liker ofte å bruke jollen. Dette er åpenbart en god mulighet for dem til å lære det grunnleggende om båtliv. Men altfor ofte ser man barn som råkjører. Gå bort og forklar hvorfor / hvordan man skal ferdes i båt, for eksempel å ikke kjøre foran eller rundt båter som legger til. Husk at motoren forstyrrer både dyr og mennesker, spesielt i naturhavner. Tenk på de som bader. Lær barna dine å vise hensyn, og holde dem under oppsikt. Hva gjør du for eksempel dersom motoren stopper, og deretter ikke starter? Vær forberedt!

Varmt vann

Når vannet er varmt er dykkermaske en selvfølge. Kjøp en i silikon og herdet glass. Dykkebutikker selger vanligvis produkter med god kvalitet. På båtmesser har de ofte gode kampanjepriser. For eldre barn (over 10 år) som er gode til å svømme, kan det være kjempe gøy, men ha alltid strømforhold og andre båter i bakhodet, når barna svømmer. Ha alltid oppsikt!
En "badedrakt", "T-skjorte/shorts" med korte armer og ben beskytter mot både sol og eventuelt maneter og koraller.
Husk at solen er sterk: Smør både deg selv og barna godt inn. Også etter et bad! Bruk en hvit lin- eller bomullskjorte for ekstra beskyttelse. Bruk solbriller og caps.
Drikk rikelig med vann. Ha halvliterflasker med navn på så det er lett å passe på at alle drikker. Dette er praktisk og enkel å etterfylle fra store (og billige) vanndunker. Server ofte frukt i biter.

Game Boy

Det høres sprøtt ut, men en Game Boy fungerer utmerket til å sysselsette barna når man må vente lenge på maten, eller om mor og far vil nyte en sen kveld på en restaurant. Du kan også ta med papir og tegnestifter så barna kan tegne.

Mat

Nøkkelen til et hyggelig opphold om bord er maten. Sultne mennesker med lavt blodsukker blir fort irriterte. La alle være involvert i valg av retter. Det kan være lurt å tilberede barnas favorittretter som middag de første dagene ombord. Du kan handle på de lokale butikkene. La barna også kjøpe brød på brua eller fersk sjømat fra fiskebåten som nettopp har lagt til ... 
Uansett hvor stor båten er, blir livet om bord ganske enkel. Mye handler om å spise, sove og seile. Dette, sammen med den sosiale opplevelsen er det som gjør seiling så fasinerende.
Men ikke glem å gå i land og spis noen ganger. Mange av byens stjernekokker flytter ut i skjærgården om sommeren, og perlene er mange. La barna velge og vrake blant spennende retter. Ofte har restauranten barneporsjoner, selv av de dyreste rettene. Og hvis dette ikke er tilfelle, se på det som en mulighet for barna til å prøve noe nytt! Barna vil aldri glemme første gang de får smake gratinert hummer eller ferske østers. Og det er noe vi sjøfolk liker å formidle til neste generasjon, så det er en forsmak på det gode liv. Et liv under seil.